Как анемията “прави” зимата още по-студена

Как анемията “прави” зимата още по-студена

Студено ли ти е постоянно? Изпитваш ли необяснима умора, особено в зимните месеци? Железният дефицит и анемията, до която води, са сред най-честите виновници за това състояние.

Един от най-важните микроелементи – желязото (Fe) – е основна част на хемоглобина и помага на червените кръвни клетки (еритроцити) да поддържат своята функция – да пренасят кислород, хранителни вещества и топлина по цялото тяло.

Уви, данните на Световната здравна организация сочат, че в световен мащаб 40% от всички деца на възраст между 6 месеца и 5 години, 37% от бременните и 30% от жените на възраст 15–49 години са засегнати от анемия, а желязодефицитната анемия е най-разпространеният хранителен дефицит в света. 

Научете каква е връзката между желязото и усещането ни за студ и как можем да си набавяме достатъчно от ценния микроелемент, за да се чувстваме здрави и енергични.

Как работи терморегулацията на тялото ни?

Тялото е невероятен механизъм, чиито органи и системи работят заедно, за да ни поддържат здрави. Няколко са отговорните “звена”, които поддържат нормалната ни телесна температура.

Хипоталамусът е център в мозъка, който контролира температурата на тялото – подава му сигнали кога да се стопли или охлади.

Щитовидната жлеза контролира метаболизма и регулира генерирането на топлина в тялото, чрез изгарянето на калории.

Кръвообращението и телесните мазнини са третият фактор за терморегулацията. Ако кръвта се движи безпроблемно, разпространява топлината в организма, а телесните мазнини от своя страна я запазват.

Общото здраве е от решаващо значение за регулирането на температурата. Колкото по-здрави сме, толкова по добре ще работят всички процеси в организма, а това включва и генерирането на топлина и охлаждането.

Желязото в организма е изключително важно за кръвообращението, оросяването и цялостното ни здраве, и има пряка връзка с телесната температура, концентрацията и енергийния ни тонус.

Защо винаги ми е студено, когато всички около мен се чувстват добре?

Това състояние се нарича “непоносимост към студ” и означава, че сте изключително чувствителни към ниските температури. Може да е цялостно усещане за температурен дискомфорт или да го чувствате в определени части на тялото – най-често дланите и ходилата.

Има редица потенциални причини за непоносимост към студ, а сред най-честите е неправилна работа на системата за регулиране на температурата, която пряко зависи от кръвния поток (оросяването) и достатъчните нива желязо в организма.

Ниското съдържание на микроелемента затруднява тялото да генерира, съхранява и разпространява топлина, причинява загубата ѝ и забавя нормалното производство на хормони в щитовидната жлеза. Нещо повече, когато до тъканите ни не достига достатъчно кислород, ние се чувстваме изтощени и имаме проблеми с концентрацията, и паметта.

Анемията, до която може да доведе железният дефицит е основна причина за лоша терморегулация и постоянно усещане за студ и умора. Състоянието причинява хипоксия или недостиг на кислород в тъканите. Това може да доведе до хипотермия (студен телесен стрес), което означава, че тялото ви губи топлина по-бързо, отколкото може да я генерира.

Какви са факторите за ниско желязо?

 • Ниско телесно тегло
 • Тежък месечен цикъл при жените
 • Бременност
 • Анорексия, булимия
 • Влошена способност за усвояване на веществата от храната
 • Рестриктивни диети, като веганството
 • Някои състояния, като възпаления на червата, онкологични и бъбречни заболявания и др.

Недостигът на желязо и желязодефицитната анемия засягат по-често жените и децата, но също и мъжете – в зависимост от здравословното им състояние и начина на живот.

Приемът на повече желязо ще се подобри ли способността на тялото ми за терморегулация?

Ако сте сред 30-те процента от жените, които страдат от недостиг на желязо, увеличеният му прием вероятно ще подобри вашата поносимост към студа.

Има няколко начина да го направите. 

Първият е добавянето на повече богати на желязо храни към вашата диета:

 • Червено и птиче месо
 • Морска храна
 • Фасул и варива
 • Ядки и семена
 • Обогатени с желязо зърнени продукти
 • Тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак и коприва

Витамин С естествено увеличава усвояването на желязото, така че консумирайте тези храни с източник на вит. C, като чушки или цитрусови плодове.

Ако искате по-удобен, бърз и ефективен начин да увеличите нивата на желязо в тялото си, приемът на новата добавка ФероЕнерджи на PrimLife е отличен избор.

ФероЕнерджи се отличава с ефективна за усвояване на желязото форма – приятен на вкус сироп. Добавката е комбинация на Fe с Вит. C, B1, B6 и B12 и подпомага бързото справяне с железния дефицит. 

ФероЕнерджи се приема само веднъж на ден за подобряване на терморегулацията, енергийния тонус, паметта, концентрацията, настроението и общото здраве.

Помогнете на тялото си да се чувства добре с градусите, независимо от сезона.  Потърсете ФероЕнерджи в аптеките или поръчайте бързо и удобно онлайн на primlife.bg


Източници:

ПРИ ХОРМОНАЛНИ ПРОМЕНИ​

Предменструалният синдром (ПМС), предшестващ менструалния цикъл, се характеризира с емоционална лабилност и честите промени в настроението, повишен апетит към сладки храни, болка в гърдите, поява на акне, може да бъде предотвратен при редовен прием на масло от вечерна иглика.

Постигането на хормонален баланс (нормални нива на естроген, прогестерон, пролактин) повишава значително възможността от зачеване при жени, планиращи бременност. Приемът на масло от вечерна иглика е с благотворен ефект и за облекчаване на някои от проявите, свързани с настъпването на менопаузата, а именно горещи вълни, нарушения в съня, промени по кожата, склонност към депресия.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

Висок холестерол и сърдечносъдови проблеми

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

Висок холестерол и сърдечносъдови проблеми

Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ПРОБЛЕМИ СЪС СТАВИТЕ, КОСАТА И КОЖАТА

Маслото от вечерна иглика е богато на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата. Антиоксидантната активност в маслото от вечерна иглика спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми. Рисков фактор за развитието на различни костно-ставни проблеми (артрит, остеопороза) са хормоналните промени, настъпващи при менопаузата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива. Ревматоидният артрит (РА) е вид автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените си клетки и тъкани. Някои проучвания предполагат, че GLA може да намали болката и да подобри функцията при хора с лек до умерен ревматоиден артрит. *6 Преглед на проучвания от Австралия от 2011 г. заключава, че GLA, открит в масло от вечерна иглика, семена от пореч или масло от касис, осигурява умерено облекчаване на болката и увреждането при хора с ревматоиден артрит. *7 Повишеният прием на ненаситени мазнини е свързан с намален риск от остеопороза, която кара костите да станат слаби и чупливи. Това състояние засяга особено жените след менопаузата. Маслото от иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини и се смята от някои, че противодейства на загубата на костна маса, наблюдавана при жени с остеопороза. *3 18-месечно проучване от Южна Африка съобщава, че комбинираната употреба на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки или забавя, или намалява загубата на костна маса при по-възрастни жени (средна възраст 79) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, получаващи плацебо.8 Според проучването, жените, получили комбинацията, са имали увеличение на плътността на бедрената кост от 1,3% (срещу загуба от 2,3% в групата на плацебо). Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена в групата с масло от иглика, групата на плацебо има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото се предлага в меки капсули, лесни за поглъщане и удобна форма за дозиране.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ПРОБЛЕМИ СЪС СТАВИТЕ, КОСАТА И КОЖАТА

Маслото от вечерна иглика е богато на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата. Антиоксидантната активност в маслото от вечерна иглика спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми. Рисков фактор за развитието на различни костно-ставни проблеми (артрит, остеопороза) са хормоналните промени, настъпващи при менопаузата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива. Ревматоидният артрит (РА) е вид автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените си клетки и тъкани. Някои проучвания предполагат, че GLA може да намали болката и да подобри функцията при хора с лек до умерен ревматоиден артрит. *6 Преглед на проучвания от Австралия от 2011 г. заключава, че GLA, открит в масло от вечерна иглика, семена от пореч или масло от касис, осигурява умерено облекчаване на болката и увреждането при хора с ревматоиден артрит. *7 Повишеният прием на ненаситени мазнини е свързан с намален риск от остеопороза, която кара костите да станат слаби и чупливи. Това състояние засяга особено жените след менопаузата. Маслото от иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини и се смята от някои, че противодейства на загубата на костна маса, наблюдавана при жени с остеопороза. *3 18-месечно проучване от Южна Африка съобщава, че комбинираната употреба на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки или забавя, или намалява загубата на костна маса при по-възрастни жени (средна възраст 79) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, получаващи плацебо.8 Според проучването, жените, получили комбинацията, са имали увеличение на плътността на бедрената кост от 1,3% (срещу загуба от 2,3% в групата на плацебо). Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена в групата с масло от иглика, групата на плацебо има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото се предлага в меки капсули, лесни за поглъщане и удобна форма за дозиране.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ