5 доказани ползи на маслото от вечерна иглика за женското здраве

5 доказани ползи на маслото от вечерна иглика за женското здраве

Все повече жени имат оплаквания, свързани с хормоналния си баланс и днес повече отвсякога е важно да разберем как да се грижим правилно за женското здраве, с помощта на природните средства

Маслото от вечерна иглика  (Oenothera biennis) се извлича от семената на диво цвете, често срещано в Съединените щати. Най-важното в съдържанието му е високото съдържание на гама-линоленова киселина (GLA).

Тази омега-6 есенциална мастна киселина е полезна срещу възпаленията в тялото и помага за справяне с тежки предменструални проблеми, хормонални болки в гърдите, симптоми, свързани с менопаузата, допринася за здравето на кожата и на костите и има редица други ползи за целия организъм.

ФАКТОРИ, ВЛИЯЕЩИ НА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ ПРИ ЖЕНИТЕ

Стресът има важна роля за баланса на хормоните, които влияят върху здравето на жените, като кортизол, тиреоидни и женски полови хормони.

Други фактори, които се отразяват негативно на женското здраве, са диети с високо съдържание на рафинирана захар и въглехидрати и бедни на полезни мастни киселини и витамини, недостатъчен сън, застоял начин на живот, токсини от околната среда, храните и козметиката.

5 ПОЛЗИ ЗА ЖЕНСКОТО ЗДРАВЕ ОТ РЕДОВНИЯ ПРИЕМ НА ДОБАВКА С МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА

Маслото в семената на вечерната иглика има богато съдържание на полезни за организма вещества – есенциални омега-6 мастни киселини, витамини E и B6.

Гама-линоленова киселина (GLA) трудно се набавя само чрез диетата. Тялото може да преобразува линоленовата киселина в ядките и семената в гама-линоленова киселина, но усвояването на достатъчно високи нива на GLA от храните е трудно.

GLA има важна функция в неутрализирнето на възпаленията, а някои изследвания дори предполагат, че може да помогне за модулиране на имунния отговор на тялото.

Маслото от вечерна иглика е ценно помощно средство за поддържане на здравето при жените, вероятно поради връзката между повишената възпалителна реакция и хормоналния дисбаланс.

  1. ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ГЪРДИТЕ

Поради нормалните хормонални колебания, някои жени изпитват чувствителност на гърдите по време на предменструалния синдром (ПМС), менструалния цикъл и менопаузата.

Маслото от вечерна иглика облекчава тези симптоми, като инхибира простагландините (хормони, регулиращи оздравителните процеси на възпаление), които ги причиняват.

  1. ЗДРАВЕ НА КОСТИТЕ И СТАВИТЕ

Средно жените губят до 10% от костната си плътност през първите 5 години след менопаузата. Това повишава риска от развитие на остеопороза – състояние, при което костите стават по-тънки и се се чупят по-лесно.

Маслото от вечерна иглика може да помогне за здравето на костите и ставите, като допринася за поддържане на нормалната костна плътност, особено когато се комбинира с омега-3 мастни киселини или рибено масло и с калций.

За намаляване на риска от развитие на остеопороза се препоръчват и редовни упражнения с тежести.

ДИСКОМФОРТ, СВЪРЗАН С МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ

Много жени съобщават за положителен ефект на маслото от вечерна иглика върху симптомите на тежък предменструален симптом, като тревожност, физическа и емоционална чувствителност, подуване на тялото, болки в гърдите и задържане на течности.

За облекчаване на дискомфорта, свързан с месечния цикъл, се препоръчват между 500 и 1000 мг добавка с масло от вечерна иглика на ден.

  1. ЗДРАВА КОЖА

Кожата не може сама да произвежда важната за доброто ѝ състояние гама-линоленова киселина.

Приемът на добавка с масло от вечерна иглика е полезен за здравата структура на кожата, допринася за нейната еластичност, хидратация и по-бързо заздравяване на раните. Противовъзпалителният ефект на природното средство подпомага лечението на акне, псориазис, екзема и други кожни раздразнения и поддържа цялостното добро състояние на кожата.

  1. ТЕЖКИ СИМПТОМИ НА МЕНОПАУЗА

Менопаузата е естествен период в живота на жената. За жалост обаче той често се свързва с редица дискомфортни симптоми, които влошават качеството на живот.

Маслото от вечерна иглика може да предложи облекчение на някои тежки симптоми на менопауза, като горещи вълни, нощно изпотяване, затруднен сън, интимна сухота и смущения в настроението.

ЗА ФИНАЛ

Маслото от вечерна иглика съдържа полезни наситени мастни киселини гама-линоленова, линолова и олеинова киселина, както и витамини E и В6.

Тези съставки имат доказана способност да подпомагат поддържането на нормалния възпалителен отговор на организма.

Сред ползите от приема на масло от вечерна иглика са балансиране хормоналния баланс на жените, особено при тежък ПМС и симптоми на менопауза, поддържане на здрава кожа, подкрепа за костите и цялостното женско здраве.

Приемът на масло от вечерна иглика под формата на добавка със 100% съдържание на масло от вечерна иглика, като PrimLife може да бъде отличен начин за подкрепа на здравето и хормоналния баланс на нежния пол на всяка възраст.

Попитайте фармацевта си за новата добавка с пречистено масло от вечерна иглика PrimLife.


Източници:

ПРИ ХОРМОНАЛНИ ПРОМЕНИ​

Предменструалният синдром (ПМС), предшестващ менструалния цикъл, се характеризира с емоционална лабилност и честите промени в настроението, повишен апетит към сладки храни, болка в гърдите, поява на акне, може да бъде предотвратен при редовен прием на масло от вечерна иглика.

Постигането на хормонален баланс (нормални нива на естроген, прогестерон, пролактин) повишава значително възможността от зачеване при жени, планиращи бременност. Приемът на масло от вечерна иглика е с благотворен ефект и за облекчаване на някои от проявите, свързани с настъпването на менопаузата, а именно горещи вълни, нарушения в съня, промени по кожата, склонност към депресия.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

Висок холестерол и сърдечносъдови проблеми

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

Висок холестерол и сърдечносъдови проблеми

Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ПРОБЛЕМИ СЪС СТАВИТЕ, КОСАТА И КОЖАТА

Маслото от вечерна иглика е богато на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата. Антиоксидантната активност в маслото от вечерна иглика спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми. Рисков фактор за развитието на различни костно-ставни проблеми (артрит, остеопороза) са хормоналните промени, настъпващи при менопаузата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива. Ревматоидният артрит (РА) е вид автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените си клетки и тъкани. Някои проучвания предполагат, че GLA може да намали болката и да подобри функцията при хора с лек до умерен ревматоиден артрит. *6 Преглед на проучвания от Австралия от 2011 г. заключава, че GLA, открит в масло от вечерна иглика, семена от пореч или масло от касис, осигурява умерено облекчаване на болката и увреждането при хора с ревматоиден артрит. *7 Повишеният прием на ненаситени мазнини е свързан с намален риск от остеопороза, която кара костите да станат слаби и чупливи. Това състояние засяга особено жените след менопаузата. Маслото от иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини и се смята от някои, че противодейства на загубата на костна маса, наблюдавана при жени с остеопороза. *3 18-месечно проучване от Южна Африка съобщава, че комбинираната употреба на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки или забавя, или намалява загубата на костна маса при по-възрастни жени (средна възраст 79) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, получаващи плацебо.8 Според проучването, жените, получили комбинацията, са имали увеличение на плътността на бедрената кост от 1,3% (срещу загуба от 2,3% в групата на плацебо). Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена в групата с масло от иглика, групата на плацебо има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото се предлага в меки капсули, лесни за поглъщане и удобна форма за дозиране.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ПРОБЛЕМИ СЪС СТАВИТЕ, КОСАТА И КОЖАТА

Маслото от вечерна иглика е богато на Омега-6 мастни киселини, благодарение на които се подобрява състоянието на ставите, кожата и косата. Антиоксидантната активност в маслото от вечерна иглика спомага за ограничаване на възпалението при ставни проблеми. Рисков фактор за развитието на различни костно-ставни проблеми (артрит, остеопороза) са хормоналните промени, настъпващи при менопаузата. Маслото от вечерна иглика балансира хормоналните нива. Ревматоидният артрит (РА) е вид автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува собствените си клетки и тъкани. Някои проучвания предполагат, че GLA може да намали болката и да подобри функцията при хора с лек до умерен ревматоиден артрит. *6 Преглед на проучвания от Австралия от 2011 г. заключава, че GLA, открит в масло от вечерна иглика, семена от пореч или масло от касис, осигурява умерено облекчаване на болката и увреждането при хора с ревматоиден артрит. *7 Повишеният прием на ненаситени мазнини е свързан с намален риск от остеопороза, която кара костите да станат слаби и чупливи. Това състояние засяга особено жените след менопаузата. Маслото от иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини и се смята от някои, че противодейства на загубата на костна маса, наблюдавана при жени с остеопороза. *3 18-месечно проучване от Южна Африка съобщава, че комбинираната употреба на масло от иглика, рибено масло и калциеви добавки или забавя, или намалява загубата на костна маса при по-възрастни жени (средна възраст 79) в сравнение с контролна група от жени на подобна възраст, получаващи плацебо.8 Според проучването, жените, получили комбинацията, са имали увеличение на плътността на бедрената кост от 1,3% (срещу загуба от 2,3% в групата на плацебо). Докато костната плътност на лумбалния гръбначен стълб или долната част на гърба остава непроменена в групата с масло от иглика, групата на плацебо има 3,2% намаление на костната плътност.

Маслото се предлага в меки капсули, лесни за поглъщане и удобна форма за дозиране.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ

ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

 Маслото от вечерна иглика допринася за намаляване на лошия холестерол и баланса при високо кръвно налягане.

АКТИВНО ПОМАГА ПРИ